Värmepump – få ett hållbart hem
Det finns flera sätt att både värma upp och kyla ner inomhusluften. Värmepump passar de flesta och är ett bra alternativ, de är effektiva och ger en låg uppvärmningskostnad. Det finns en mängd olika typer av värmepumpar. Skillnaden mellan de olika är i stort sett varifrån de hämtar sin värme och hur den avges. Antingen hämtar de värme från mark, berg, vatten eller luft. Värmepumpen hämtar alltså energi från naturen som annars skulle gått förlorad, därav blir det både ett miljövänligt och hållbart val. Värmepump – få ett hållbart hem!
Det kan däremot vara svårt att veta vilken typ av värmepump som passar bäst för just dig. Att välja värmepump kan kännas som en djungel, men lugn, vi hjälper dig med tips och rådgivning inför ditt val! Vi arbetar med flera olika fabrikat för att kunna tillgodose dina behov. Bland annat DAIKIN, Mitsubishi, INNOVA och Panasonic.
Luft-luftvärmepump
En luft-luftvärmepump, även kallat luftvärmepump, är ett bra komplement till ditt befintliga värmesystem om du vill sänka din uppvärmningskostnad och samtidigt få en bättre inomhusmiljö. Denna värmepump består av två delar, en som sitter på utsidan av huset och tar upp energi från utomhusluften, och en andra delen sitter inne i huset och sprider ut värme via en fläkt. I innerdelen sitter det filter som rengör luften i byggnaden ett antal gånger per dygn.
Luftvärmepumpen är den värmekälla som ger mest värme för pengarna. Du kan sänka din uppvärmningskostnad med upp till hela 70 procent, om du tidigare värmt upp huset med hjälp av el. Hur mycket du kan spara beror på faktorer som elkostnad, elförbrukning samt planlösning och skala på byggnaden.
När du ska välja luftvärmepump är det viktigt att välja en som är anpassad i storlek till dit du ska använda den. Det är alltid bättre att överdimensionera för att täcka så stor del av värmebehovet som möjligt. En värmepump arbetar steglöst och kommer inte att förbruka mer driftsenergi än nödvändigt. Om värmepumpen får arbeta på låga varvtal så orkar den hålla värmen och slitage minskar i längden.
En annan sak som är viktig när du väljer en luftvärmepump är att tänka på ljudnivån. Välj en pump med låg ljudnivå, då du kommer att ha en del inomhus. Den andra delen av värmepumpen som placeras ute ger också ifrån sig ett visst ljud, så vi rekommenderar att du inte placerar den för nära uteplatsen där du vill sitta och äta eller umgås.
Luft-vattenvärmepump
En luft-vattenvärmepump lämpar sig extra bra för hus med vattenburna uppvärmningssystem, då den hämtar energi från utomhusluften och avger värme till både husets värmesystem samt tappvatten (exempel till dusch och handtvätt). Vissa varianter av luft-vattenvärmepumpar har en inbyggd varmvattenberedare medan andra har en separat. Denna typ av värmepump kan sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 70%, beroende på tidigare energiförbrukning och nuvarande värmesystem. När vi kollar på effekten av värmepumpen ligger den mycket nära bergvärme, men fördelen med luft-vattenvärmepump är att det är en mycket längre investering.
En luft-vattenvärmepump ger en jämn temperatur inomhus och kan i många fall samköras med ditt befintliga värmesystem. Vid riktigt låga utomhustemperaturer blir effekten av värmepumpen begränsad. Däremot är det i vårt område av Sverige bara ett fåtal dagar som är längre än -10°C.
Bergvärmepump
Bergvärmepumpen hämtar energi från berggrunden, vilket är en stabil värmekälla där temperaturen varierar väldigt lite under året. För bergvärme krävs ett befintligt vattenburet värmesystem. Du kan absolut installera ett vattenburet värmesystem om det inte redan finns, men kostnaden brukar då bli väldigt stor och anses ofta inte bli lönsam.
För att installera en bergvärmepump behövs det borras ner ett hål till ett djup av mellan 70 och 150 meter. Borrhålets samt värmepumpens storlek dimensioneras efter det geografiska områdets årsmedeltemperatur samt fastighetens befintliga energibehov. En bergvärmepump kan sänka energiförbrukningen med så mycket som 70%. Pumpen utnyttjar solenergin som finns lagrad i marken. Under sommaren kan den istället generera kyla för att hålla hushållet svalt vid varma dagar.
Bergvärmesystem har en mycket hög årsvärmefaktor, låg driftkostnad och mycket god besparingen på sikt. För att installera en bergvärmepump krävs goda förutsättningar i berggrunden. Det man bland annat kollar på är vilken typ av berggrund det är, grundvattenflödet och hur djupt ner berggrunden finns.
Frånluftsvärmepump
Frånluftsvärmepump är vanligast vid nyproduktion. I fastigheter som är ventilerade med mekaniska fläktsystem kan frånluftsvärmepumpen använda luften i byggnaden innan den lämnar huset. Fastigheter med självdrag måste kompletteras med ett fläktsystem innan en frånluftsvärmepump kan installeras. Ett frånluftssystem sänker energikostnaden upp till cirka 30–35 %. En frånluftsvärmepump producerar värme till golvvärme, radiatorer och tappvatten. En nackdel med frånluftsvärmepump är dock att värmekällan är begränsad, en elpatron hjälper automatiskt till vid extra kalla perioder.
Så här fungerar en frånluftsvärmepump
- Ny och kall luft kommer in genom väggventiler i fastigheten.
- Husets radiatorer och/eller golvvärme värmer upp den kalla luften.
- Ventiler i kök och våtutrymmen leder den uppvärmda, gamla luften till frånluftsvärmepumpen.
- Frånluftsvärmepumpen tar upp värmen från den gamla luften.
- Den gamla luften, som nu är kall, ventileras ut.
- Processen upprepas om och om igen.
- Frånluftsvärmepumpen återbrukar alltså luften i huset
Jordvärmepump
I marken ytskikt lagras solvärme och för att få jordvärme grävs en 200-500 meter lång kollektorslang ner till frostfritt djup. Detta passar alltså dig som har en extra stor tomt och/eller mark. Ytjordvärme fungerar enligt samma princip som bergvärme, med skillnaden att solen påverkar mer. Ytjordvärme sänker energikostnaden med cirka 60–70 % samtidigt som den klarar hela fastighetens värme- och varmvattenbehov.